Politisk regnskap fra LOs medlemsdebatt 2021

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Ikke bilde
Foto: Erlend Angelo/LO

Hva LO har fått gjennomslag for

Før stortingsvalget 2021 inviterte LO til en medlemsdebatt om hvordan vi kan redusere forskjellene mellom folk i Norge. Nesten 147.000 deltok. Med bakgrunn i svarene stilte LO 54 spørsmål til partiene.

Medlemsdebatt

Svarene ble oppsummert i dette heftet.

Det politiske regnskapet viser at de fleste saker er kvittert ut av dagens regjering. Nedenfor følgere de 17 kravene LO hadde og hvordan det har gått med disse. 

Vær obs på at flere av sakene er under arbeid, og kan endre seg i løpet av den resterende regjeringsperioden.

1. Den generelle adgangen til midlertidige ansettelser oppheves

GJENNOMFØRT

Arbeidsmiljøloven er styrket. Hovedregelen er nå at alle skal ansettes i fast stilling, med noen få strenge unntak.

Frem til 1. juli 2022 var det en regel som ga bedrifter generell adgang til å ansette midlertidig i ett år. Denne regelen er nå opphevet. Nå er det kun anledning til å ansette arbeidstakere midlertidig blant annet:

  • dersom noen av de ansatte er midlertidig fraværende (vikariat), eller
  • ved praksisarbeid
  • dersom bedriften har behov for ekstra ansatte til et arbeid som er av «midlertidig karakter»

Fra 1. januar 2024 har arbeidstakere også rett på fast stilling hvis de har jobbet i midlertidig stilling i mer enn tre år i samme virksomhet (skjerpet fra fire år, som tidligere gjaldt for sesongarbeid mv. Arbeidsmiljøloven § 14-9 annet ledd bokstav a). Dermed har alle midlertidig ansatte krav på fast ansettelse dersom arbeidsforholdet varer lenger enn tre år.

2. Staten må øke sitt bidrag ved innføring av en ny, mer rettferdig og forutsigbar AFP-ordning

IKKE GJENNOMFØRT

AFP er den viktigste pensjonsordningen til det store flertallet av LOs medlemmer. 

AFP må reformeres slik at flere får AFP gjennom opptjening i hele yrkeslivet. I dag går dessverre for mange ansatte i privat sektor glipp av AFP-ordningen på tampen av yrkeslivet. Blir du syk eller mister jobben eller av andre grunner ikke har jobb i en bedrift med tariffavtale i privat sektor, kan mulighetene for å gå av med AFP forsvinne. LO vil tette disse hullene. 

Kravet om AFP er ikke gjennomført fordi LO ikke har klart å bli enig om et felles krav til ny ordning. Arbeidet med AFP innad i LO fortsetter framover mot kongressen, men vi kan ikke klage på dagens regjering for at AFP ikke er endret.

3. Statlig eierskap opprettholdes minst på dagens nivå, herunder dagens eierskap i Statskog, Equinor, Statnett og Statkraft.

GJENNOMFØRT

Statlig eierskap er opprettholdt.

Selskapene med statlig eierandel står for en betydelig del av verdiskapingen i landet og bidrar til innovasjon og fremskritt på mange områder. Statlig eierskap sikrer kontroll over naturressurser, viktig infrastruktur og eierskap i strategisk viktige industribedrifter.

Statskog kjøpte eiendommen AS Meråker Brug i Trøndelag, som var en av landets største private eiendommer.

4. Offentlige velferdstjenester skal ikke privatiseres og konkurranseutsettes

GJENNOMFØRT

Regjeringen satte ned et offentlig utvalg som skal se på kommersiell drift av velferdstjenester. Avkommersialiserings-utvalget leverte 29. august 2024 sin NOU om utfasing av kommersielle aktører i skattefinansierte velferdstjenester.

Utvalget mener markedstenkning og konkurranse ikke er egnet i offentlig velferdstjenesteforvaltning, og særlig da for tjenester til de mest utsatte og sårbare brukerne.

Utvalget kommer med syv hovedbudskap om fellesskapets velferdstjenester:

  1. Utfasing av kommersielle er mulig – hvis politikerne vil
  2. Tjenesteleverandør har betydning
  3. En realistisk og forpliktende strategi for ideelle
  4. Behov for nyansert kvalitetsforståelse
  5. Brukervalg ikke alltid et gode
  6. Økt reguleringsbehov utfordrer profesjonell fleksibilitet
  7. Fare for en mer todelt velferd

En sterk velferdsstat der sykehus, sykehjem, barnehager, skoler og andre velferdstjenester er finansiert og driftet i offentlig regi gir en effektiv ressursbruk og et godt tilbud til befolkningen, uansett hvor i landet man bor.      

5. Norgesmodellen for et seriøst arbeidsliv skal innføres, og gjennom dette sikre at det ved alle offentlige innkjøp skal stilles krav om blant annet om bruk av fagarbeidere, lærlinger og ryddige lønns- og arbeidsvilkår

DELVIS GJENNOMFØRT/PÅBEGYNT

Innført Norgesmodellen som skal hindre sosial dumping (bygger på kommunale- og fylkesmodeller). Handlingsplan mot sosial dumping i transportsektoren, 35 tiltak for å hindre arbeidslivskriminalitet. Arbeidstilsynet styrket.

Kravet om Norgesmodellen er fortsatt under utarbeidelse av regjeringen, og er derfor beskrevet som delvis gjennomført/påbegynt.

 

7. Feriepengetillegget for arbeidsledige og permitterte gjeninnføres som en varig ordning.

GJENNOMFØRT  

Regjeringen har gjeninnført feriepenger på dagpenger og dermed fjernet ett av Høyres usosiale kutt.

Feriepenger av dagpenger er regulert i folketrygdloven § 4-14. Ferietillegg. Dette gjelder både arbeidssøkere og permitterte.

Mange arbeidstakere stod med liten eller ingen feriepengeopptjening i 2020 og 2021, fordi de pga. covid-pandemien har vært permitterte eller arbeidsløse i store deler av 2020 og 2021. Dermed ville mange få svært lave eller ingen feriepenger i 2021 og 2022.

Det ble derfor besluttet å innføre en midlertidig feriepengeordning for 2021 og 2022.

Fra og med ferieåret 2023 ble det gjeninnført rett til ferietillegg på 9,5 prosent (som en varig ordning) for personer som har mottatt dagpenger i mer enn åtte uker i opptjeningsåret.   

8. Garantert læreplass til alle unge som velger fag- eller yrkesutdanning

DELVIS  GJENNOMFØRT

Regjeringen har gjennomført et yrkesfagløft, som inkluderer flere læreplasser. Det er også lokale læreplassgarantier i enkelte fag.

Sikker læreplass øker mulighetene for å ta fagbrev med godt resultat - som igjen gir gode fremtidsutsikter for arbeidslivet.

Dette er tiltak gjennomført av regjeringen:

  • AP/SP-regjeringen har styrket arbeidet for flere læreplasser og for at flere skal bli kvalifisert til en læreplass gjennom budsjettene:
  • I 2022: 370 millioner
  • I 2023: 330 millioner
  • I 2024: 485 millioner

  • Etablert et systematisk og godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet, fylkeskommunene og nasjonale myndigheter gjennom Samfunnskontrakt for flere læreplasser 2022-2026.

Regjeringens satsing skal styrke fylkeskommunenes arbeid med kvalifisering og formidling av elevene til læreplasser, og også fylkeskommunenes eget arbeid med lokale læreplassgarantier.

Det varierer hvilke fylker som har innført læreplassgaranti og hvilke fag/bransjer dette gjelder.

Lanserte Senter for yrkesfag 26. september 2024.     

9. Forbud mot innleie som fortrenger faste ansettelser

GJENNOMFØRT

Strengere innleieregler som skal hindre midlertidighet. Begrenset innleie og vikarbruken. Gjeninnført kollektiv søksmålsrett ved ulovlig innleie.

Regjeringen har vedtatt lovendringer for å begrense bruken av innleie, og styrke rettighetene til innleide. Disse ble innført i 2023.

De nye reglene er bra for arbeidsmiljøet, sikkerheten, produktiviteten og ikke minst for rekrutteringen.

De nye reglene vil få slutt på arbeidsgivere som bruker innleie som en permanent bemanningsstrategi på bekostning av direkte og faste ansettelser.  

12. Retten til heltid og større stillinger styrkes i arbeidsmiljøloven

GJENNOMFØRT

Regjerignen har styrket retten til heltid. Vedtatt en heltidslov som innebærer en heltidsnorm i arbeidslivet. Dette blir nå normen i arbeidslivet og deltidsansatte får styrket fortrinnsretten til hel stilling.

Heltidskultur er viktig både for at arbeidsfolk skal ha en lønn å leve av og i et samfunnsøkonomisk perspektiv. Deltidsarbeid innebærer mindre arbeidskraft og dårligere inntektsgrunnlag.

Innebærer endringer i arbeidsmiljøloven §14-3 og innføring av en ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven, § 14-1 b.         

14. Kommuneøkonomien styrkes ved at kommunenes frie inntekter økes.

DELVIS GJENNOMFØRT

Kommunene har vært prioritert økonomisk årlig siden 2021, og budsjettet for 2024 gir en realvekst i kommunesektorens frie inntekter på 6,4 milliarder kroner. Utover merkostnader til demografi og pensjon anslås dette å gi et handlingsrom på 0,5 milliarder kroner.

Dette setter kommunene i stand til å opprettholde gode tjenester til innbyggerne også i en tid med høy pris- og kostnadsvekst.

Samtidig meldes det om krevende økonomiske forhold i mange kommuner, med kutt i velferdstjenester. Dette gjør at kravet om at kommuneøkonomien styrkes ved at kommunens frie inntekter økes ikke kan sies å være gjennomført.

1. november 2024 ble det bevilget fem milliarder ekstra til kommunene.  Kommunane får fem milliardar kroner mer i 2024 og i 2025. Det gir en varig økning i inntektene til kommunene og fylkeskommunene

15. Gjennomføre en tannhelsereform som sikrer billigere tannhelsetjenester

DELVIS GJENNOMFØRT

Billigere tannhelse.

Regjeringen prioriterer den offentlige fylkeskommunale tannhelsetjenesten for å sikre at de som har rett til gratis offentlig tannhelse, får et riktig og godt tilbud.

I budsjettet for 2024 økte tilskuddet til den offentlige tannhelsetjenesten med 300 millioner kroner.

Endringer fra 1. juli 2024:

  • Unge voksne i alderen 21-24 år betaler nå bare 75 prosent kostnadene,
  • personer med rusmiddellidelser og innsatte i fengsel får lovfestede rettigheter i tannhelsetjenesteloven.

Etter behandlingen i RNB får også 25-26-åringene det samme rabatterte tannhelsetilbudet fra 1. juli, men det er ikke lovfestet ennå. Dette ligger nå i forhandlingene om statsbudsjettet 2025. 

Noen andre viktige saker for fagbevegelsen som regjeringen har levert på:

  • Innføring av pensjon fra første krone. Viktig sak for unge og kvinner som jobber mer deltid enn andre.
  • Økt pensjon til pensjonistene.
  • Fjernet karensåret for arbeidsavklaringspenger, ett av Høyres usosiale kutt.
  • Klargjort regelverket om arbeidstakerbegrepet og arbeidsgiverbegrepet
  • Forsterket vernet mot vold og seksuell trakassering i arbeidslivet
  • Klargjort regelverket om arbeidstakerbegrepet og arbeidsgiverbegrepet

Kontakt

Portrettfoto Kristian Tangen. Foto.

Kristian Tangen

leder for politikk og samfunnskontakt

Telefon: +4791139707

E-post: kristian.tangen@lo.no