LO støtter en forsterket arbeidslinje

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
ung person sitter ute og ser mot kamera. Foto.

LO støtter en forsterket arbeidslinje

- Meldinga er tydelig på ett mål, som er helt i tråd med LOs grunnleggende standpunkt: Full sysselsetting er viktigst. Her pekes det ut en klar retning som styrker og utvikler arbeidsmarkedspolitikken og inkluderingspolitikken. Nå må vi sikre at både offentlig og privat sektor stiller opp med arbeidsplasser, og jobber systematisk for at jobbene med lønnstilskudd blir varige arbeidsplasser for arbeidstakeren, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Arbeid til alle

Fredag 6. september la arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna fram en stortingsmelding om arbeidsmarkedspolitikken.  

- En forsterket arbeidslinje handler om retten til å bidra i samfunnet, til å kunne forsørge seg og sine og til å få bruke hverdagene til noe meningsfylt. I en tid der vi har stort behov for arbeidskraft, for å sikre verdiskaping og gode tjenester som vi alle er avhengige av, er det helt nødvendig å ta alles ressurser i bruk. Noen trenger mer bistand og tilrettelegging fra felleskapet, det gjelder særlig blant unge. Det leverer regjeringen på i denne meldingen, sier Følsvik.  

For LO er det viktig med en kraftfull innsats for å holde arbeidsledigheten lav, også i gode tider. LO er godt fornøyd med at regjeringen vil satse betydelig og målrettet på å trappe opp bruken av arbeidsmarkedstiltak.  

Krever oppfølging for å lykkes 

Skal tiltakene ha effekt, er det vesentlig at arbeidslivet stiller opp med arbeidsplasser, men Følsvik peker også på betydningen av oppfølging og tilrettelegging fra tiltaksapparatet. 

- Det ligger et stort ansvar på NAV og øvrig tiltaksapparat for å følge opp slik at både arbeidsgiver og arbeidstaker får den støtten som trengs for å sikre varig tilknytning til arbeidslivet for den enkelte.   

Gode tiltak mot utenforskap 

Utenforskap blant unge er en stor bekymring, og LO har etterlyst kraftfulle tiltak. Over 100 000 unge står utenfor arbeid og utdanning.  

Et skritt i riktig retning er regjeringens mål om å teste ut et tidsavgrenset ungdomsprogram med rett til en statlig finansiert inntektssikring. LO mener også det er viktig å foreta en gjennomgang av inntektssikringssystemet som helhet, med henblikk på hvordan de ulike ytelsene inngår. Mange kan også motta flere ytelser, ofte på ulike tidspunkter i måneden, noe som gjøre systemet uoversiktlig. 

Må føre til varig arbeid 

- Vi er også fornøyde med at ordninger med lønnstilskudd til arbeidsgivere som ansetter personer som i dag står utenfor arbeidslivet, skal brukes mer. Fireårige lønnstilskudd for utsatte unge, som står i fare for å bli uføretrygdet, eller som allerede er uføretrygdet er bra. Men jeg kan ikke få understreket nok at det både må følges opp gjennom tiltaksapparatet og kanskje aller viktigst: Arbeidsgiverne må ha fast jobb i andre enden som målsetting. Ellers risikerer vi at det blir en ordning som gir billig arbeidskraft for arbeidsgiver og kortvarig tilknytning til arbeidslivet for arbeidstakeren, sier Følsvik.  

Mer opplæring og kompetanse  

- Selv om interessen for yrkesfag i dag ikke har vært større siden 2012, vil vi trenge langt flere med yrkesopplæring og fagbrev, også mange med fagskoleutdanning og høyere yrkesfaglig kompetanse vil det blir større behov for.  

Regjeringen ønsker i meldingen å styrke opplæringstiltak blant arbeidsmarkedstiltakene, noe LO lenge har jobbet for. Dette er i tråd med LOs syn om at målet med tiltaksløp kan være fagbrev og hele, faste stillinger i den andre enden, slik de har gjort det i «Møller medvind»-prosjektet i Møllerkonsernet med fagbrev i bilpleie for unge som har stått utenfor.