Regjeringens lavlønnsutvalg har i dag lagt frem sin utredning. LO ba om en slik utredning for å kartlegge omfanget og utviklingen av lavlønn i arbeidslivet. Utvalget konkluderer blant annet med at den norske modellen og fagforeninger har en stor betydning for å redusere ulikhet og inntektsforskjeller i Norge.
– Dette er en grundig utredning som bekrefter at den norske frontfagsmodellen og norsk fagbevegelse bidrar til små lønnsforskjeller, stor omstillingsevne, høy sysselsetting og lav arbeidsledighet, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Les også: Holden 4: Norsk lønnsdannelse motvirker lønns- og prisspiraler
– Både press på organisasjonsgrad og tariffavtaledekning, innvandringsstrømmer og fremvekst av nye tilsetningsformer og arbeidsformer på tvers av land har utfordret nedre del av lønnsfordelingen.
Utvalget mener at både partene i arbeidslivet og myndighetene bør arbeide for høy organisering og tariffavtaledekning blant lavlønnsgrupper.
– Å støtte opp om fagforeninger og styrke det organiserte arbeidslivet er det beste verktøyet for å få ned ulikhet og inntektsforskjeller. Kort oppsummert: For å motvirke lavlønn er det viktig å øke organiseringen, sier Peggy Hessen Følsvik.
Les også: Den norske modellen – vår beste forsikring
Det er næringene servering, overnatting, personlig tjenesteyting og detaljhandel hvor det er en høyere andel lavtlønte. I tillegg er det mer lavlønn i små virksomheter, deltidsstillinger og midlertidige stillinger.
– Dette viser også hvor viktig retten til hele faste stillinger er i kampen mot økte forskjeller, mener LO-lederen.
Les også: Ny rapport: Derfor er hele, faste stillinger avgjørende
I utredningen vises det også til at de laveste lønningene i Norge er høyere og lønnsforskjellene mindre enn i de fleste andre land.
– I Norge har vi et godt organisert arbeidsliv, og mindre gap fra bunn- til topplønn der godene er fordelt bedre enn i mange andre land. Jeg oppfatter utvalgets konklusjon som en anerkjennelse av den jobben LO gjør for å bekjempe økte forskjeller, sier Peggy Hessen Følsvik.