Hvordan ligger det an med bærekraftsmålet for likestilling?

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Fagforeninger spiller en nøkkelrolle for å styrke kvinners rettigheter. Her fra Filippinene. Foto: Johanne Hovland

Hvordan ligger det an med bærekraftsmålet for likestilling?

Kvinner må inkluderes mer i forhandlinger, styrerom og tariffavtaler for at vi skal lykkes med bærekraftsmålene. Fagbevegelsen spiller en viktig rolle for å oppnå likestilling.

Internasjonalt

En fersk rapport fra UN Women viser at verden har en lang vei å gå før vi kan lykkes med bærekraftsmål 5 om likestilling mellom kjønnene. Men det er fortsatt håp for at likestillingen kan styrkes frem mot 2030, og for å klare det må bærekraftsmålene sees i sammenheng:

Styrking av kvinners stilling bidrar ikke bare til likestilling, men bekjemper også økonimske ulikhet og styrker den økonomiske utviklingen.

Hvilken rolle spiller fagbevegelsen for kvinners rettigheter og likestilling?

Fagbevegelsen spiller en nøkkelrolle for å styrke kvinners stilling og likestilling i arbeidslivet.

Vi arbeider med politikk, opplysningsarbeid, kollektive forhandlinger og sosial dialog for å styrke kvinners rettigheter og forbedre likestillingen nasjonalt og internasjonalt.

LO har program og prosjekter med fagbevegelsen i 25 land i verden. Gjennom femårige prosjekter hos Norad og egne LO-prosjekter, jobber vi tett med partnerorganisasjonene våre for å styrke likestiling og kvinners rettigheter internasjonalt.

Bærekraftsmålene henger sammen

Tekstilarbeiderne i Hawassa i Etiopia har fått sin første kvinnelige fagforeningsleder.

Å oppnå likestilling mellom kjønn blir sett på som helt grunnleggende for å skape et produktivt og godt arbeidsmiljø. Bærekraftsmål 5 om likestilling er tett knyttet til bærekraftsmål 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst. Når vi sikrer like muligheter får vi et mer inkluderende arbeidsliv som både arbeidsgivere og arbeidstakere tjent med.

Likestilling starter med å bygge kunnskap

LO mener at fagbevegelsen har et særskilt ansvar for å lykkes med likestilling. Det er grunnleggende at medlemmene og forbundene våre har de verktøyene og kompetansen de trenger for å kunne håndtere ulike likestillingspørsmål.

LO arbeider også for å øke kvinners representasjon i lederposisjoner i fagbevegelsen. Gjennom mentorprogrammer, lederopplæring og kvinnekomiteer sikrer man at kvinners stemmer blir hørt og at kjønnsfokuset ivaretas der beslutninger tas.

Vi har også utviklet et digitalt verktøy for å kunne måle likestillingsarbeidet bedre. Sammen med våre internasjonale samarbeidspartnere i fagbevegelsen avholder vi "gender audits" for å måle og identifisere likestillingsutfordringer. Disse verktøyene er viktige for å måle og forbedre utviklingen på likestillingsfeltet i en organisasjon eller fagforening.

Maria er generalsekretær i CTC Colombia som LO samarbeider med.

Rettighetene må følges opp

LO jobber tett for å følge opp rettighetene i arbeidslivet sammen med arbeidsgiverorganisasjonene og myndighetene for å sørge for at lover og politikk som fremmer likestilling følges opp og implementeres. Dette kan være saker som lik lønn for likt arbeid, fødselspermisjon og annen politikk og lovverk som gir et inkluderende arbeidsliv.

Flere av bærekraftsmålene har en tydelig sammenheng.

Likestilling i kollektive forhandlinger 

Kollektive forhandlinger er et viktig verktøy for å sikre arbeideres rettigheter generelt, men er også en nyttig arena for å lykkes i likestillingsarbeidet.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er tydelig på at kollektive forhandlinger mellom partene i arbeidslivet bidrar til mindre ulikhet og bedre fordeling.

LOs partnere i Afrika, Asia og Latin-Amerika har forhandlet frem bedre mødrerettigheter og fødselspermisjon gjennom kollektive avtaler. Selv om den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har en egen konvensjon (183) som garanterer fødselspermisjon, er det ikke alle land som har ratifisert denne konvensjonen. Det er derfor viktig å bruke kollektive forhandlinger som et verktøy i tillegg.

Mary fra Trade Union Congress Ghana jobber med likestiling.

Kamp mot vold og trakassering

En av LOs viktigste prioriteringer er å bekjempe vold og trakassering i arbeidslivet. Dette fordi dette er de største barrierene for å oppnå likestilling. 

Et hovedfokus for LO og våre internasjonale partnerne har vært å følge opp ratifiseringen og implementeringen av ILO-konvensjon 190 om vold og trakassering på arbeidsplassen.

Filippinene og Peru er blant landene der samarbeidspartnerne våre har fått gjennomslag for at myndighetene ratifiserer og implementerer konvensjonen i nasjonal lov.

Mange kollektive avtaler inkluderer også en egen beskyttelse mot seksuell trakassering og vold for å sikre at arbeidslivet er mer trygt for kvinner.

LOs partner i Ghana har integrert kjønnsperspektivet i sine kollektive avtaler.

LOs har for tiden prosjekter i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa. Partnerne våre i disse landene jobber tett med nasjonale myndigheter for å utvikle lovverk og politikk på feltet. Dette fører til at likestillingslovene blir effektivt implementert og håndhevet.

Nadia fra fagbevegelsen i Tunisia mener representasjon er viktig.

Hva kan gjøres for å styrke likestillingen?

LOs partnere internasjonalt har hatt flere gjennomslag på likestilling de siste årene. Fagbevegelsen i de ulike landene har spilt en sentral for å få gjennomslag for dette:

  • Malawi har innført ammefri og pappaperm
  • Ghana har innført kollektive avtaler mot seksuell trakassering på arbeidsplassen
  • Filippinene har utvidet fødselspermisjonen

Globalt har LOs samarbeidspartnere klart å øke kvinneandelen i lederskap fra 17 prosent til 35 prosent i løpet av fire år. Dette er en viktig seier for andelen kvinner i lederskap,men også fordi kvinner i sentrale beslutningsposisjoner også har en symbolsk effekt i samfunnet.

Men kampen er ikke over, og for å lykkes med å oppnå bærekraftsmålet for likestilling innen 2030, er det viktig med en helhetlig tilnærming til likestillingsarbeidet:

  • Rettigheter må styrkes: Kvinner har bare 75 % av menns rettigheter globalt. For å sikre bedre beskyttelse, lik lønn og mindre diskriminering må lovverkene oppdateres.
  • Bekjempelse av vold og trakassering: Fagbevegelsen må oppfordre alle land i verden til å signere ILO-konvensjon 190 og etablere klare rapporteringsmekanismer, beskyttelse av arbeidere og nulltoleranse for trakassering og vold. Selv når likestillingslover finnes, er oppfølgingen ofte svak. Her må fagbevegelsen minne myndighetene om deres ansvar.
  • Få flere kvinner i lederstillinger: Kvinner må få mulighet og opplæring til å bytte bransjer og flytte fra usikre deltids- og lavtlønnsyrker og over til høyt betalende sikre jobber. For å lykkes med dette trengs yrkesopplæring, kompetanseheving og  mentorordninger som aktivt støtter oppom kvinner til å ta lederstillinger i fagforeninger.

Foodpanda-sjåførene på Filippinnene har blitt fast ansatte og får nå rett på fødselspermisjon.

Les fra partnerne våre globalt: Dette er våre viktigste gjennomslag på likestilling

I 2024 ga LO ut en rapport om kvinner og rettferdig omstilling. Les rapporten her.

Kontakt

Kontakt