Etter to år med reallønnsnedgang, mener LO at det er arbeidstakernes tur. I årets lønnsoppgjør må de få sin del av kaka.
27. mars møtes LO og NHO til årets lønnsoppgjør, da skal det kun forhandles om lønn.
– LO vil sikre økt kjøpekraft og arbeidstakernes andel av verdiskapingen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Prisveksten målt ved konsumprisindeksen endte på 5,8 prosent for 2022, den høyeste siden 1988, noe som ga reallønnsnedgang for de fleste lønnstakere.
– I en periode med økte priser, er det kun et skikkelig lønnsløft som hjelper. Det er det vår jobb å sikre at arbeidstakerne får sin del av kaka, legger hun til.
For neste år er prisveksten anslått til 4,8 prosent, mens lønnsveksten hos handelspartnerne er anslått til 5,4 prosent.
– Det betyr at det er rom for at arbeidstakerne prioriteres i år. Lønnsomheten i næringslivet er god, og lønnsveksten hos de vi handler med blir høyere enn den norske. Det betyr at konkurranseevnen til norsk industri er bli bedre, sier Følsvik.
LO-lederen er spesielt kritisk til at lønnsforskjellene øker mellom enkelte grupper, blant annet får lederne i privat sektor vesentlig større lønnsvekst enn arbeiderne.
– Våre medlemmer forholder seg til de rammene som gis i forhandlingene, mens det er andre grupper som får vesentlig mer. Det er ikke holdbart i lengden, sier LO-lederen.
– Samtidig ser vi at kommunal sektor har hatt en gjennomgående lavere lønnsvekst enn andre grupper de siste tre årene. Det øker forskjellene, og må rettes opp i, avslutter hun.