Arbeidskraftløftet

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon

Arbeidskraftløftet

Arbeidskraftløftet er et prosjekt for å rette søkelyset på hvordan man sammen kan bidra til å løse samfunnets arbeidskraftsbehov, med utgang i bedriftenes behov. For å få fram bedriftenes behov hadde man invitert noen bedrifter som presenterte de behovene og utfordringene de opplever.

I utgangspunktet er det NHO og NAV som er initiativtagere til arbeidskraftløftet. Men i vår region er både LO og KS med i prosjektet. 

Gjennom et regionalt arbeidskraftløft setter man søkelys på;

  1. Øke tilgangen på arbeidskraft i befolkningen, flere folk og timer i jobb. Det handler om rekruttering, sykefravær og det å stå flere år i jobb.
  2. Jobbe smartere; produktivitet, arbeidstid, teknologi, kompetanse og arbeidsmiljø.

Arbeidsgruppen utforme derfor NHOs medlemsbedrifter i Vestfold og Telemark til innspillsmøte der man ønsket å høre å oppleve tilgangen på arbeidskraft, hva er de tydeligste utfordringene knyttet til arbeidskraft og kompetanse. Hva mener de med bedriftsbrillene på vil være de viktigste tiltakene som kan gjøres i vår region for å håndtere utfordringene knyttet til arbeidskraft og kompetanse?

Anders Anundsen.jpg

NAV-direktøren Anders Anundsen la fram hvordan NAV kan være en viktig bidragsyter for bedriftene både med å skaffe kvailifisert arbeidskraft eller ved å gi kompetansegivende kurs.

NAV om rekruttering.jpg

NAV hjelpemidler.jpg

Lise fra Speira.jpg

Elise Bentsen presenterte aluminiumsfabrikken Speira og hvilke hindringer og utfordringer de står ovenfor.  Hun var opptatt av at de måtte få færre personer å forholde seg til.  Spesielt er det for mange lærere å forholde seg til for de som er utplassert gjennom YFF.

Speira 2.jpg

Speira tungindustri.jpg

Ane som er direktør på Farris Bad i Larvik sa at de tok inn nesten alle selv uten formell kompetanse. Det viktigste er at de er motiverte og villige til å lære. En utfordring er at mange forsvinner ut av bedriften etter kort tid og at det er ressurskrevende å drive med kontinuerlig opplæring.

Direktør Farris Bad.jpg

Den mekaniske bedriften Oswo i Horten sliter med at det er for få elever som velger de mekaniske linjene som bedriften har bruk for. Daglig leder Sjalg T. Mortvedt var også opptatt av at det var stor risiko å ta inn folk på inkluderende  arbeidstiltak fordi de sitter med arbeidsgiveransvaret fra dag en. Hans forslag var at man ikke overtok arbeidsgiveransvaret før etter 2 år. Det vil gjøre det mer fleksibelt for arbeidsgiver og arbeidstaker kan komme fortere tilbake som jobbsøker om det åpenbart ikke fungerer.

Sjalg T. Mortvedt OSWO.jpg

Sjalg var også opptatt av utfordringer rundt sykemeldinger

Oswo om sykefravær.jpg

Etter innlegget til Qswo advarte LO ved Harald Olsen  både mot at arbeidsgivere skal kunne bestride sykemeldinger og at man skal røre ved selve sykelønnsordningen.

Dagens siste innlegg kom fra IFokus fra Larvik som driver med formidling av spesielt unge som faller utenfor. De har et tett samarebid med bedriften Lett-Tak.

IFokus Larvik.jpg

Lett-Tak har laget et skoleringsopplegg de kaller Lett-skolen som brukes både overfor nyansatte og for å oppgradere de som allerede er i bedriften. Hele ledelsen i bedriften har startet på gulvet og jobbet seg opp til å bli ledere. 

Produksjonen foregår innendørs i deres lokaler i Larvik. Lett-Tak produserer opptil 300 000 m² takelementer pr år. Med fire produksjonslinjer er de i stand til å levere store volumer, og takelementer med spenn opp til 18 meter.

Nå gjennstår det for NAV og NHO og de andre partene og lage en rapport som skal bli en del av en nasjonal rapport som peker på både utfordringer og mulige løsninger for bedriftene.

Kontakt